Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Bildningsbaren

Banner för bildningsbaren

Bildningsbaren är Malmö högskolas samtalsserie som startade våren 2016 på Grand Öl & Mat i Malmö. Genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag vill vi dela kunskap, bidra till nya perspektiv och skapa möten. Olika samhällsfrågor, aktuella ämnen och teman  tas upp på Bildningsbaren. Det är fritt inträde till Bildningsbaren som är öppen för alla. Välkommen!

Nästa gång gästar Bildningsbaren Malmöfestivalen!

Tid: 

tisdag 15 augusti, kl. 18.30–20.00

Plats:

S:t Petri kyrka, Göran Olsgatan 4, Malmö Karta till S:t Petri

Film:

Bildningsbaren filmas.

BB#7_FBbanner_final

»Värderingar i landet lagom«
Bildningsbaren #7 om svenskhet


De senaste åren har vi svenskar allt oftare behövt fundera över svenskhet – vad Sverige är för land, vad det innebär att vara svensk och vilka värderingar vi vill värna om. Sverige var länge ett av Europas mest homogena länder i fråga om etnicitet och kultur. De senaste 25 åren har Sveriges befolkningssammansättning dramatiskt förändrats. Nationell samhörighet är därmed ingen enkel fråga.

Idag ser många nationalismen något som snarare utesluter än inkluderar. Den svenska befolkningen delar idag varken förfäder, utseende eller traditioner. Vi behöver istället bygga samhörighet – en medborgarskapskänsla – på något annat. När Ipsos 2016 ställde frågan till drygt 1000 röstberättigade svenskar svarade 36 procent att de inte visste vad svenska värderingar står för. Ytterligare 9 procent avfärdade begreppet som rent nonsens.

Vad innebär det att vara svensk idag? Vad är svensk kultur och identitet? Hur framstår svenskar och Sverige i utlandet? Finns det något sådant som svenska värderingar, vilka är de i så fall och i vilken grad bör de hävdas och mot vad?

I Bildningsbaren #7 pratar vi om svenskhet, nationalism, identitet och kultur.

OBS! Delar av samtalet kommer att hållas på engelska.

Medverkande:

Mats Greiff, professor i historia vid Malmö högskola

Qaisar Mahmood, författare till "Jakten på svenskheten" och "Halva liv"

Agnes Lidbeck, handläggare och analytiker vid Svenska institutet (SI), arbetar med att följa och analysera hur bilden av Sverige ser ut i omvärlden. 

Fairooz Tamimi, företagsrådgivare till Innovation Skåne och entreprenör med internationell erfarenhet av att utveckla och driva storskaliga, tvärkulturella projekt i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) 

Moderator:

Cecilia Nebel 

Grand Öl & Mat i Malmö

Håll koll och dela!

Webbplats: www.mah.se/bildningsbaren
Bildningsbaren på Facebook
I sociala medier använd #bildningsbaren
Anmäl dig till Bildningsbarens utskick
Film/streaming: Bildningsbaren livestreamas och sänds på www.mah.se/live

Senast uppdaterad av Carolin Lind