Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Därför måste vi studera IS

2016-03-01

FORSKNING. Villkoren för medie- och kommunikationsområdet förändras oåterkalleligen. Det öppnar ny mark för okända och mörka krafter som vi måste förstå för att kunna bemöta, menar universitetslektor Michael Krona vid Malmö högskola 

Michael Krona forskar om den världsbild som terrororganisationen IS sprider i sin propaganda och har tidigare forskat om kommunikationsprocessen under upproren i samband med den arabiska våren. På senare tid har han börjat analysera medieaktivism, och vad som kan åstadkommas med teknologins hjälp.

Michael Krona

– När jag studerade aktivism som kommunikationsmedel förvånades jag över hur optimistiskt och romantiserande teknologins roll framställdes. Man menade att teknologin kunde rädda världen, säger Michael Krona.

– Det var förbluffande att även forskare såg på teknologi som en frälsare. Jag började titta på det ur ett annat perspektiv. Sedan kom IS rakt in i detta som en av konsekvenserna av de misslyckade revolutionerna under den arabiska våren.

Använder västerländsk teknologi för anti-västerländsk retorik
Michael Krona fann att samma teknologi som hyllas av många, kan användas på ett ondskefullt sätt. IS har blivit mästare på att sprida sin anti-västerländska retorik genom att använda Twitter och Facebook; kommunikationskanaler som har utvecklats av stora västerländska företag.

– Åtminstone i det allmänna medvetandet uppstod IS över en natt. Det första som media började prata om var deras användande av sociala medier, samma teknologi som är så intimt förknippad med de demokratiska reformerna under den arabiska våren, säger Michael Krona.
– I medie- och kommunikationsstudier ingår det att analysera och försöka förstå även teknologins mörkare roll. Extremistorganisationer använder samma teknologi som vi gör i vår vardag, säger Michael Krona.

Sociala medier planterade IS i våra medvetanden
Om det inte hade varit för sociala medier, så tror han inte att omvärldens intresse hade blommat upp så snabbt. Då skulle IS bara varit en organisation långt borta någonstans. Nu är det ett fenomen i sociala medier som kommer till oss, till våra datorer och in i våra hem.

Brutaliteten i gruppens videor har varit i fokus för uppmärksamheten i media. Men med tiden har Michael Krona insett att IS kommunikation inte bara handlar om religiöst våld. Propagandan omfattar också högkvalitativ produktion av magasin, radioproduktioner och poddar som betonar saker som tillhörighet och målar fram bilder av glada barn och paradisliknande miljöer.

Så vad tycker du om IS som framgångsrikt exempel på medieaktivism?
– Det är en olycklig paradox, säger han. Jag skulle säga att om du vill veta hur du ska nå och rikta information till olika målgrupper av din publik, studera IS – de är verkligen experter.

Kunskap krävs för att kunna agera
Han har ibland beskylls för att bidra till att sprida extremisters agenda genom att studera och återge deras material. Michael Krona förstår diskussionen, men håller inte med.
– Det finns alltid en risk om du lyfter fram en organisation som IS, även inom akademisk forskning. Jag tycker dock att vi behöver mer detaljerad kunskap om hur terrorism sprids via social medier för att kunna få fram effektiva motåtgärder.

Michael Krona tycker att Malmö högskolas program inom medie- och kommunikationsvetenskap erbjuder en unik ingång till att förbereda studenterna för detta snabbrörliga och föränderliga område. Mediektivism, mediestrategi och entreprenörskap är några områden som lyfts fram i  masterutbildningen.
– Aktivism generellt, både vad gäller fältstudier och forskning, diskuteras mycket för tillfället. Våra studenter lockas av vårt fokus på kommunikation i praktiken, och jag vet ingen annan masterutbildning som har något liknande, säger Michael Krona.

Text: Adrian Grist

Senast uppdaterad av Helena Smitt