Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Ungdomars utsatthet på Världsdagen för sexuell hälsa

2015-09-03

FORSKNING/SAMVERKAN: Fredagen den 4 september hålls Världsdagen för sexuell hälsa på Malmö stadsbibliotek. Om bland annat grooming på internet, om ungdomsmottagningar är till för alla, om mellanstadiebarns frågor kring kropp och kärlek.

För sjätte året i rad uppmärksammas människors sexuella hälsa världen över – just den 4 september. Malmö högskola arrangerar, i samarbete med The World Association for Sexual Health, WAS, korta populärvetenskapliga föreläsningar på stadsbiblioteket i Malmö.

charlotta_lofgren_mInte så det ser ut
– Sexuell hälsa är en mänsklig rättighet, men det är inte så det ser ut i världen, säger Lotta Löfgren-Mårtenson, professor och föreståndare för Centrum för sexualitet och sexualitetsstudier. Även i välordnade Sverige har vi tydliga samhällsproblem att tampas med när det gäller exempelvis utsatta ungdomar och sexualitet.

På programmet kommer exempelvis den nationellt kända och tidigare åklagaren Ulrika Rogland att tala om grooming på internet under rubriken ”Jag kände mig speciell.”  Det finns också föredrag kring sexualitet och funktionsnedsättning inom LSS, om ungdomsmottagningar är till för alla eller vissa exkluderas, om mellanstadiebarns frågor kring kropp, kärlek och sexualitet i ett radioprogram med mera.

Surrogatmoderskap
– Ett mycket spännande anförande har även som rubrik ”Förälder genom surrogatmoderskap” och speglar etiska och juridiska dilemman utifrån en kommande avhandling.
Doktoranden berör bland annat erfarenheter av att använda surrogatmoderskap i Indien. Men surrogatmoderskap tangerar även frågan hur skaffa barn i samkönade äktenskap, menar Lotta Löfgren-Mårtenson.

Tema för årets världshälsodag är sexuell hälsa för ett rättvisare samhälle – men fokus ligger även på ungdomsfrågor.
– Jag hoppas förutom studenter, forskare och kliniker att även allmänheten kommer till Stadsbiblioteket denna fredagseftermiddag. Frågor kring sexuell hälsa och forskningen kring detta borde beröra alla oavsett livssituation. 

Text: Helena Smitt

Senast uppdaterad av Evelina Mildner Lindén