Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Bibliotekarier svarar på frågor om open access

2015-10-14

open access

PUBLICERING. Nästa vecka är det International Open Access Week och det uppmärksammas av biblioteket. Flera bibliotekarier kommer att finnas på plats på fakulteterna för att diskutera open access-frågor med forskarna.

Hur registrerar man publikationer i MUEP? Vilka open access-tidskrifter finns i ett visst ämne? Vilka regler finns för upphovsrätt? Det är exempel på frågor som bibliotekarierna Helena Stjernberg, Jenny Widmark och Madeleine du Toit kan svara på. Med start på tisdag den 20 oktober finns de på fakulteterna enligt schemat nedan för att prata om open access och öppen tillgång till forskningsdata.

– Vi vill fördjupa diskussionen med forskarna kring alla frågor som rör open access, och de är många, säger Madeleine du Toit.

– Forskarna är numera väl bekanta med vad open access är, men vi får många frågor om hur man finansierar sin publikation och hur man hittar oa-tidskrifter inom sitt ämne.

International Open Access Week återkommer varje år, 2015 för åttonde gången. Det är ett evenemang som vill sprida mer kunskap om open access. Bakom arrangemanget står Sparc – en internationell sammanslutning för akademiska bibliotek som arbetar för öppenhet när det gäller vetenskaplig kommunikation.

På följande tider och platser finns bibliotekarierna tillgängliga för att prata om open access och öppen tillgång till forskningsdata:

Tisdag 20/10 kl 13-17 Aulafoajén utanför biblioteket, plan 2 på Odontologiska fakulteten
Onsdag 21/10 kl 9-12 på Lärarutbildningen/Individ och samhälle, rum C430.
Torsdag 22/10 kl 13-17 på Biblioteket Hälsa och samhälle
Fredag 23/10 kl 9-12 på Niagara, hus C plan 7

Text: Eva Tornbjer

Senast uppdaterad av Eva Tornbjer