Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Skiftesföreläsning om papperstidningens framtid

2009-10-22

Den 2 november är det dags för Skiften igen. Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström pratar om papperstidningens framtid med bloggaren och journalisten Sofia Mirjamsdotter samt internetgurun Joakim Jardenberg, kl 19 i Orkanenbiblioteket.

Sofia Mirjamsdotter, Daniel Sandström och Joakim Jardenberg kommer till Malmö högskolas skiftesföreläsning den 2 november.

Sofia Mirjamsdotter, Daniel Sandström och Joakim Jardenberg kommer till Malmö högskolas skiftesföreläsning den 2 november.

Skiftesföreläsning #101 heter »Papperstidningens död – ett överdrivet rykte eller en snar framtid?«

Gäster är Joakim Jardenberg, medieutvecklare och grundare av utvecklingsbolaget Mindpark, Sofia Mirjamsdotter, journalist och bloggare på Samesamebutdifferent.se, samt Daniel Sandström, chefredaktör Sydsvenskan.

Sedan mitten av 1990-talet har olyckskorpar kraxat om att slutet är nära för papperstidningarna. Många traditionella medieföretag kämpar i motvind. Med finanskrisen har annonsmarknaden krympt och prenumeranterna blir färre. Ytterst få läsare tycks beredda att betala för nyheter på nätet. Uppdelningen i ”gammelmedier” och ”nya medier” förstärker en utbredd uppfattning om att tiden är ute för trycksvärta och prasslande artiklar. Blir 2010 året då papperstidningarna knuffas över ättestupet?

Välkommen till en Skiftesföreläsning som handlar om nyhetsförmedling förvisso, men lika mycket om demokrati, ekonomi och ett pågående skifte i människors medievanor och möjlighet att delta i debatter och det offentliga samtalet. Nätet har demokratiserat ordet. Brittiska The Guardian låter läsarna vara med och forma tidningen och fritt använda dess material. I Tyskland startar ett försök där läsarna bokar och designar sin papperstidning med valda artiklar från bland annat Tagespiegel och New York Times med leverans vid dörren nästa morgon. Hur ser framtidens medier ut i Sverige?

Det finns skiftande idéer och visioner. Men i mötet mellan gammal och ny teknik formas förutsättningarna för morgondagens medier. Den amerikanske internetanalytikern Clay Shirky sammanfattar sin analys så här: ”Society doesn’t need newspapers. What we need is journalism.”

Joakim Jardenberg var med om starta aftonbladet.se och är en veteran när det gäller internetutveckling i den svenska mediebranschen med uppdrag på en rad tidningar, bland andra Helsingborgs Dagblad. Han är vd för utvecklingsbolaget Mindpark och bloggar flitigt på mindpark.se och jardenberg.se.
Sofia Mirjamsdotter är journalist på Sundsvalls Tidning och en av Sveriges ledande debattörer på medieområdet. Hon skriver bland annat på samesamebutdifferent.se och mymlanthereal.wordpress.com
Daniel Sandström är kulturjournalist och chefredaktör på Sydsvenskan och skriver på blogg.sydsvenskan.se/danielsandstrom.

Plats: Biblioteket, Orkanen, Malmö högskola, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö
Tid och datum: Måndag 2 november kl 19. Fri entré!

Skiftesföreläsningarna vid Malmö högskola är en serie kvalificerade samtal om skiften och förändringar i tiden. Terminens sista Skifte sker den 7 december – mer information kommer inom kort!

Skiften direktsänds på Malmö högskolas webb på startsidan http://www.mah.se/.

Lars Mogensen, radiojournalist, är moderator för skiftesföreläsningarna och producent är Evelina Mildner Lindén, informatör på Malmö högskola.

Senast uppdaterad av Evelina Lindén