Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Jämställdhet, hälsa och miljötänk i fokus när studenter ställer ut

2017-05-30

STUDENT. Under drygt sex veckor har studenter som läser sista året på utbildningarna Grafisk Design, Produktdesign, Visuell kommunikation samt Arkitektur, visualisering och kommunikation jobbat för att kunna ställa ut sina examensverk på Form/Design Center i Malmö.

Studenterna från Malmö högskola är en del i en större utställning som omfattar regionens arkitekt- och designutbildningar. Under tio dagar med start den 25 maj - 17 juni finns utställningen på plats. Hållbarhet, produkter/miljöer som ger oss en bättre vardag samt funktionell och estetisk informationsspridning är några av frågorna som studenterna haft fokus på när de skapat sina verk.

exjobb form 1

Sandra Olsson läser tredje och avslutande året på utbildningen Grafisk design på Malmö högskola. Hon har tagit fram en snygg och lustfylld förpackning som syns och tar plats. Det handlar om kondomen.Sandra hoppas och tror att förpackningen kan påverka hela synen – eller inställningen till sex.
– Jag ville skapa en kondomförpackning som är snygg att ha framme, eller fin att ha i väskan, med tilltalande form, färg och design, säger hon.

En liten pappkartongask som påminner om en godisförbackning eller en inpackad liten chokladbit är resultatet av Sandra Olssons arbete.
– Jag fick idén när jag själv slutade med p-piller. Vanliga kondomförpackningar tilltalar inte mig, säger hon.

Använda avfall

My Axelsson, har läst utbildningen Produktdesign. My har alltid varit intresserad av hur man kan ta tillvara avfall och skapa saker av det. Hon presenterar olika material av kaffesump i olika färger med olika form.
– Jag har experimenterat med kaffesump- eftersom kaffe är en av världens största handelsvaror. Jag har jobbat med en metod som heter Material Driven Design. Ett led i metoden är att hitta ett användningsområde för kaffesumpen, säger My Axelsson.

– Jag vill visa på att det går att använda sumpen på olika sätt och inspirera andra. Kaffesump påminner lite om kartong och det är lätt material så på så vis är den väldigt användbar, säger hon och visar upp en spegel som fått en ram av kaffesump. 

Examenskänslor

exjobb form 2Frida Rönnlund, läser tredje och sista året på Visuell kommunikation och har gjort sitt exjobb om hur det känns att ta ut sin examen. Fotografier på sina studiekamrater tillsammans med texterer om var och en, har hon samlat i en bok. 
– Jag valde att intervjua och fotografera mina studiekamrater. De har olika känslor inför examen. De känner allt från stress, panik, ångest, till lättnad och glädje. De flesta tycker det är både spännande och nervöst, säger hon.

– Det har varit jättekul projekt, jag har dessutom fått chansen att få sitta och ha lite längre samtal med var och en i klassen. Det innebär att jag lärt känna alla lite bättre, inte bara dem jag umgås med.

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Helena Smitt