Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

I Malmö blir man sedd

2017-03-03

När de norska systrarna Cazandra och Isabelle för fyra år sedan kom till Malmö första gången fastnade de för staden omedelbart. Parkernas stad vid Öresund tillsammans med vädrets makter i sköna maj presenterade en miljö och en studieort där de enkelt kunde föreställa sig en akademisk karriär.

De hade rest från hemmet norr om Oslo för att ta del av det första av tre testtillfällen av det alternativa urvalet. Cazandra hade redan blivit antagen till europeiska utbildningar bland annat i England vid den tidpunkten, men det alternativa urvalet tillsammans med studiemodellen PBL i Malmö gjorde valet lätt.

En stad i vår - Lilla torg i MalmöHur kom ni först i kontakt med Malmö högskola? 

– Det var faktiskt Google, säger Cazandra. Först tittade jag på Karolinska Institutet i Stockholm men efter det kom jag i kontakt med alternativt urval. Och då sökte vi till Malmö. Det är en annan viktning av betygen och kriterierna i Norge, och det alternativa urvalet var helt avgörande för att vi sökte oss hit. Vi hade ju kunnat studera i hela Europa men Malmö passade bäst. Och dessutom ligger det närmare vårt hem i Norge.

Vilket var ert första intryck? 

– Första intrycket var jättebra. Trevliga människor. Intervjuaren var sjukt trevlig och lyfte fram skolan väldigt bra, säger Isabelle. Hon beskrev skolan väldigt bra och var duktig på språk. Henne hade jag senare som tutor i PBL.

Problembaserat lärande – PBL 

Tandläkarstudenter vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskolaNär syskonen kommit in i systemet dröjde det inte länge förrän de såg fördelarna med studiemodellen. Problembaserat lärande, PBL, innebär att studenterna leds genom studierna av en tutor men också av handledare. Den prisbelönta modellen grupperar studenterna, och gruppen sammankallas av en tutor. Befattningen är roterande och alla i gruppen innehar funktionen någon gång under året. Hela tiden vägleds man av en handledare. En handledare kan vara en övertandläkare, en tandläkare eller en professor, men det kan också vara en extern specialist från en privat klinik som har plockats in som expertråd under en termin. Det ger studenterna trygghet i att deras undervisning håller absolut högsta standard.

 – Relationen mellan studenter och handledare är också unik, säger Cazandra. På andra lärosäten är det inte lika högt i tak eller lika öppet som här. Här blir man sedd som student. I Malmö vill professorn gärna dela med sig och vill att vi är delaktiga. Det är ingen prestige eller rangordning som på andra lärosäten.

– I Norge ska man försiktigt räcka upp handen och ställa en fråga, menar Isabelle. Här i Malmö förespråkas att man inleder en dialog och att man får svar om man har frågor. Inte lika traditionellt och stelt som på många andra ställen.

Utväxlingen i ett seminarium bygger på att man ska uppnå en dialog mellan föreläsare och studenterna.
– På andra ställen fungerar inte det så bra som det gör här, menar Cazandra. Föreläsare är ju specialister inom områdena och är väldigt duktiga föreläsare. Men på Malmö högskola jobbar också många sköterskor som gör utbildningen mycket bättre.

– På klinik har man flera sköterskor som alltid är på plats, säger Isabelle. De är väldigt väldigt stöttande. Sköterskorna ska ha cred för att studenterna blir så trygga i sig själva. Där har man mycket av förklaringen till varför man klarar av att tackla en patientsituation. Det är en enorm trygghet.

Fler Kjellands i Malmö 

Cazandra, Michael, Isabelle och Victoria Kejlland vid Malmö högskola 2017Men inte bara de två äldsta syskonen blev antagna till tandläkarstudier i Malmö. Brodern Michael ansökte till Malmö året efter Cazandra och Isabelle. Även han antogs efter gallringen i det alternativa urvalet. Och när Victoria som nästa syster i skaran slutligen skulle välja en utbildning var det aldrig någon tvekan. Hon lärde sig om basgrupperna där tandläkarstudenterna i Malmö går igenom undervisningen tillsammans och diskuterar processer, studier och problemlösning i nära samarbete med handledarna.

Victoria blev antagen för mindre än ett år sedan och bestämde sig också för att följa syskonen ner till Malmö. Detta innebär att fyra syskon Kjelland från Norge kvalificerat sig för studier vid tandvårdshögskolan och är nu studenter samtidigt. Sedan förra hösten bor de tillsammans på samma centrala hemadress tre minuters tågresa från Odontologiska fakulteten.

Cazandra, 26, och Isabelle, 25, går nu termin åtta, Michael, 23, termin sex och Victoria, 20, läser sin andra termin.

Något Victoria märkt är att hon redan nu under hennes andra termin presenterats för den kliniska miljön och patientverksamheten. Hela tiden under noggrann handledning höjs tryggheten med patienter.
– Vi hör från kliniker som haft nyexaminerade tandläkare härifrån. Den patientvana och säkerhet studenterna har med sig från den här fakulteten uppskattas väldigt mycket överallt.

Kjellands i Malmö 2017Administrationen 

Vad de äldre tjejerna minns som en central faktor var hur administrationen gjorde allt så mycket lättare till en trivsam vardag in i systemet. 

– Vår administratör Lena har varit helt avgörande för att det gått så smidigt och att vi trivs så bra. Det kan vara lätt att glömma men faktum är att administratörerna här på skolan gör allting väldigt mycket bättre för oss. Lena har bidragit starkt till att vi så helhjärtat insisterat att Michael och Victoria sökte sig till Malmö precis som vi.

– Jag hade rätt svårt med språket i början, säger Michael. Men efter ett par veckor fattade jag allt de sa, så föreläsningarna var inga problem.

– Det jobbigaste med Malmö är att alla människor cyklar, fortsätter Michael. Där vi kommer från, norr om Oslo, där cyklar ingen. När det snöar hemma är det omöjligt att cykla i alla uppförsbackar. Däremot åker vi spark. Det är inte så många som äger en sån här i Malmö.

Lyckligtvis är det bara en timme med flyg till Oslo ifrån Köpenhamn, så syskonen kan åka hem och hälsa på sina föräldrar när tiden tillåter.

Apropå era föräldrar, vad jobbar de med hemma i Norge? 

– Gissa, säger Michael. Pappa är tandläkare och mamma är tandhygienist. På samma klinik.

Text: Johan Portland

Senast uppdaterad av Helena Smitt