Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Kvinnliga arbetarförfattare lyfts fram i utställning

2016-11-21

Tecknade figurer från Serieboken Pigan

UTSTÄLLNING. Kvinnliga arbetarförfattare i Sverige uppmärksammas i utställningen ”Kvinnor, klass, kultur – arbetet i litteraturen då och nu", som visas i White Box på Orkanenbiblioteket.

– Förr var det mest män som skrev arbetarlitteratur, men i dag är många av de viktigaste arbetarförfattarna kvinnor, säger initiativtagaren Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap.

Utställningen är skapad av Magnus Nilsson och biblioteket i samarbete, och finns kvar minst till och med februari. Torsdagen den 24 november är det vernissage.

– Arbetarlitteraturen har ständigt förändrats, från kamplyrik, via realistiska och modernistiska romaner, till den mångfald i form och innehåll som finns i dag, säger Magnus Nilsson.

Nya uttryck representeras bland annat av hyllade serietecknare – Hanna Petersson som skildrar arbetet som städare i privata hem (Pigan) och Daria Bogdanska som beskriver prekariatets Malmö i Wage Slaves. Forskare från Serieteckning och visuellt berättande på Malmö högskola har skapat grafiska uttryck som anknyter till serierna. Men även äldre kvinnliga arbetarförfattare lyfts fram i utställningen, exempelvis Maria Sandel och Moa Martinson.

Bibliotekets mål med utställningar i White Box är att synliggöra forskning och utbildning på Malmö högskola, i det här fallet såväl serieteckning som arbetarlitteratur.

– Biblioteket är en viktig samarbetspartner, inte bara när det gäller utställningen. Att vi nu tillsammans kan visa upp både de kvinnliga arbetarförfattarna och våra kurser om arbetarlitteratur och tecknade serier är naturligtvis jättekul, säger Magnus Nilsson.

Text: Eva Tornbjer

Senast uppdaterad av Eva Tornbjer