Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Snabbspår för nyanlända samhällsvetare

2016-12-01

UTBILDNING. Nu startar snabbspår för nyanlända samhällsvetare, till exempel jurister och ekonomer. Utbildningen arrangeras på uppdrag av Arbetsförmedlingen. 

För att få in nyanlända akademiker snabbare på arbetsmarknaden och samtidigt matcha behoven av arbetskraft, har regeringen och arbetsmarknadens parter arbetat fram en lösning på kortare väg in i någon form av anställning. Sedan tidigare finns det tio snabbspår som omfattar ett 20-tal yrken, däribland kockar, lärare, målare och byggingenjörer.

Nu har turen kommit till nyanlända samhällsvetare, exempelvis jurister och ekonomer. I dag finns det en brist på handläggare inom statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan. Snabbspåret för samhällsvetare är en utbildning som genomförs av Malmö högskola på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Börjar på högskolan i april

Målgruppen är nyanlända som har varit i Sverige i högst tre år och som har utbildnings- eller yrkeslivsbakgrund inom förvaltning och som befinner sig i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. De som går vidare från ett inledande test i svenska fortsätter att under tolv veckor gå Korta vägen, en förberedelseutbildning för högskolestudier hos Folkuniversitetet, med start i januari. I april nästa år kommer 20–30 personer att börja studera på Malmö högskola.Teresa_Tomasevic_webb
Teresa Tomašević

Tre kurser i snabbspåret

Tre kurser vid Malmö högskola ingår i snabbspåret.

– Det är kurser som redan finns. En kurs i det offentliga språket, förvaltningsrätt och den offentliga förvaltningsverksamheten och dess styrning, säger Teresa Tomašević, prefekt på Institutionen för språkstudier.

Utbildningen vid Malmö högskola omfattar 26 veckor, fram till september. Då är det dags för praktik på en statlig myndighet.

– Deltagarna kommer att erbjudas en språkmentor och ämnesmentor samt vägledning, studieteknik och arbetsmarknadsanknytning. Utbildningen ger ingen examen eller legitimation. Men avslutad utbildning ger 30 högskolepoäng, säger Teresa Tomašević.

Redan nästa vecka ska det avgöras vem som får gå utbildningen baserat på betyg, intyg och testresultat. Innan jul ska ett beslut från högskolan och folkuniversitetet vara klart och meddelats till dem som är aktuella att starta snabbspåret.

Förutom Malmö högskola erbjuder även Stockholms universitet och Linnéuniversitetet snabbspår för samhällsvetare.


Fakta: Snabbspår för samhällsvetare

9 januari börjar utbildningen Korta vägen på Folkuniversitetet i Lund, som är en förberedelseutbildning inför högskolestudier. (12 veckor)

3 april börjar utbildningen på Malmö högskola (26 veckor, april-september, undervisning under sommaren). Tre kurser vid Malmö högskola ingår i snabbspår för samhällsvetare: Den offentliga förvaltningens verksamhet och styrning, 7,5 hp, Det offentliga språket, 7,5 hp och Förvaltningsrätt, 15 hp.

Praktik 4-12 veckor på en statlig myndighet i Arbetsförmedlingens regi.

Hela utbildningspaketet beräknas vara klart i slutet av september.

Text: Charlotte Orban

Senast uppdaterad av Charlotte Orban