Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Magnesium – metallen som blir ben vid implantat

2016-12-05

NY AVHANDLING. Magnesium är ett mycket lovande framtidsmaterial vid implantat och benbrott. Det visar tandläkaren och forskaren Silvia Galli i en ny avhandling. Magnesium omvandlas till ben och patienten slipper en eventuell andra operation för att ta bort metallskruvarna.

Avhandlingen består av fem olika studier. Siliva Galli har genom djurförsök och laboratoriestudier undersökt hur magnesium fungerar som biomaterial för ben: som ensamt material och som blandmaterial tillsammans med titan.
Silvia Galli

— Blandningen är en säker metod för snabb läkning och särskilt lämpligt vid osteporos. När man gör permanenta implantat som ska stanna kvar i kroppen, till exempel höftoperationer, säger Silvia Gallli.
I en av de fem studierna undersökte hon effekterna av helmagnesium:
— Min forskning visar att helmagnesium kan utvecklas till ett utmärkt alternativ när implantatet inte behöver vara permanent. Materialet resorberas snabbt, patienten slipper flera ingrepp och det är sannolikt billigare. Det är inte lika starkt som titan men den delen kan utvecklas.

Metaller som försvinner
Enkelt uttryckt forskar Silvia Galli om att läka ben med hjälp av metaller som försvinner. Magnesium löses upp och ombildas i kroppen till nytt ben. Magnesium är naturligt förekommande i kroppen och är en nödvändig komponent för en rad viktiga biologiska processer. Vidare är magnesium viktigt för att upprätthålla balans mellan naturlig benuppbyggnad och bennedbrytning och anses bl a ha bra egenskaper för nybildning av ben.
Vid frakturer och implantat används ofta metallskruvar av titan, som är hållbara men inte bryts ned av kroppen. Silvia Galli tillverkade skruvar av magnesium som hon satte fast i ben. Med hjälp av röntgen och mikroskop såg hon hur benet kring magnesiumskruvarna växte till sig.
— Jag såg att efter ett tag så omvandlades skruvarna till ett stabilt mineraliserande material. Magnesium ersattes av kalcium och fosfat från blodet och inom några månader omvandlades det till kroppens eget ben, sager Silvia Galli.

När får vi se magnesium användas på bred front inom tandvården?
— Om tio år kanske. Det kommer att bli vanligare och vanligare, men vi behöver forska mer om hur det klarar belastning över tid, och det ska jag fortsätta med nu, säger Silvia Galli.

Text: Magnus Jando

Senast uppdaterad av Magnus Jando