Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Barbro Westerholm blir hedersdoktor vid Odontologiska fakulteten

2016-09-08

HEDERSDOKTOR. Riksdagsledamoten, läkaren och förre generaldirektören Barbro Westerholm blir hedersdoktor vid tandvårdshögskolan, Malmö högskola. Motiveringen framhåller hennes stora engagemang – också i politisk motvind - för utvecklingen av odontologisk utbildning och forskning.

— Det känns väldigt roligt. När man sitter och sliter med något som är rätt segt, då känns det härligt att få en sådan här utnämning, säger Barbro Westerholm, som är riksdagsledamot för Liberalerna.
På tandvårdens område har hon bland annat engagerat sig för de "årsrikas", som hon kallar äldre personer, rätt till en bra munhälsa.

Äldre prioriteras inte
— När jag växte upp på 1950-talet hade många "årsrika" löständer. I dag har vi tänderna kvar hela livet, men förstås finns det plomber och amalgam som ställer till problem. Tandvården för årsrika har varken prioriterats av forskningen eller politiskt. Många med låg pension har inte råd med implantat och avancerad tandvård, säger Barbro Westerholm.

Barbro Westerholm

”När jag växte upp skvallrades det
om någon fick barn sju månader efter
äktenskapet. Men min pappa sade att
man inte ska lägga sig i folks privatliv.
Så har jag också resonerat”, säger
Barbro Westerholm.

Det handlar, menar hon, om att fortsätta tjata på socialdepartementet för att få till en förändring. Det är självklart hur mycket tänderna betyder för livskvaliteten och hon ser det som en mänsklig rättighet att kunna le utan att skämmas. Hemtjänst och hemsjukvård behöver också få större kunskap inom området äldres tandhälsa.
— Sedan behövs det mer forskning för att visa vad det betyder hälsoekonomiskt att förebygga andra vårdbehov, säger Barbro Westerholm.

Fler tandhygienister behövs
Under åren i tandvårdsnämnden för det statliga tandvårdsstödet fick hon en värdefull inblick i hur tandvårdsförsäkringen fungerar och att en del kostnader egentligen borde föras över till den vanliga hälso- och sjukvården. För att avlasta tandläkaren har hon också argumenterat för att göra tandhygienistutbildningen treårig.

— En tandläkare ska inte behöva slipa tandsten, utan ägna sig åt ny teknik och mer krävande behandlingsmetoder. Men då måste det finnas tandhygienister att delegera uppgiften till. Det gäller hela vården, sjuksköterskor ska avlasta läkarna, säger hon.

Vad jobbar du med just nu?
— Vi har 240 000 pensionärer som har så låga pensioner att de lever under EU:s fattigdomsgräns. Och går det inte att höja pensionerna måste vi se hur vi kan sänka deras utgifter. Man kan jobba hur mycket som helst med att få bukt med åldersdiskrimineringen. Ta mammografi: den gäller alla från 40 men bara till 74 års ålder.  Men bröstcancer slutar inte vid 74. Även sedan ska man erbjudas detta.
Du har varit starkt engagerad i många frågor rörande hälsa och likabehandling. Vad är det som driver dig?
— Som Churchill sade snubblar vi ibland över en sanning, men de flesta reser sig upp och fortsätter som om inget hänt. Jag har försökt stanna upp och göra nåt åt det istället. Och kan jag inte göra nåt åt det själv, så finns det väl andra som kan. Den inställningen har följt mig genom åren, i Socialstyrelsen, Friluftsfrämjandet, i pensionärsförbundet … Sen ser mitt CV rätt spretigt ut, för jag har snubblat över så mycket, säger Barbro Westerholm.

Text: Magnus Jando

Senast uppdaterad av Magnus Jando