Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Institutet för studier i Malmös historia

Detta är hemsidan för Institutet för studier i Malmös historia. Här kan ni läsa mer om institutets seminarieserier, forskningsprojekt, bokpublikationer mm. Läs mer om institutet här.

Aktuellt

Öppen inbjudan: Gå till historien

Gå till histoiren - Sex vandringar för dig som vill upptäcka Malmö.
Vandringarna genomförs på arabiska av guider utbildade på Malmö Högskola och ABF Malmö.
Vandringarna genomförs vid 4 tillfällen under sommaren 2015:

1/    Tisdagen den 26 maj, kl.18.00, samling på Stortorget vid statyn

2/    Onsdagen den 27 maj, kl.18.00, samling på Stortorget vid statyn

3/    Onsdagen den 26 augusti, kl.18.00, samling på Stortorget vid statyn

4/    Torsdagen den 27 augusti, kl.18.00, samling på Stortorget vid statyn

Anmälan till vandringarna görs till ABF Malmö, (OBS! Begränsat antal platser). 040-35 24 00 eller info.malmo@abf.se

Vandringarna är kostnadsfria, men vill ni köpa boken som ligger till grund för vandringarna kostar den 150 kronor. Boken kan köpas på ABF Malmö, Spånehusvägen 47.

Varmt välkomna!

Conny Pettersson
Studieombudsman/chef
ABF Malmö/Lomma
Spånehusvägen 47, 211 58 Malmö
Telefon: 040-35 24 15                                                                    
Växel: 040-35 24 00                                                                      

Boksläpp för boken Gå till historien på arabiska 

Den 12:e februari genomfördes boksläppet av boken Gå till historien på arabiska på Rådhuset i Malmö. Det var en trevlig tillställning med representanter från bland annat Malmö stad, ABF, Malmö högskola, och inte minst - våra arabisktalande guider! Media var också där och det gjordes reportage både i Sydsvenskan och på Sveriges Radio. Läs mer här.

hela gänget

Vårens föreläsningsserier 2015 spikade!

Nu är vårens föreläsningsserier 2015 spikade. Information om föreläsnings- och semiarieserier finner ni i fältet uppe till höger på sidan. Eller läs mer här.

Kursen Historiska stadsvandringar med arabisktalande guider avslutad - och uppmärksammad i media!

Den 8/9 hölls sista tillfället i kursen Historiska stadsvandringar med arabisktalande guider. Under högtidliga former diplomerades dem som hade fullgjort kursen. Och inte nog med det - Sydsvenskan rapporterade också från begivenheten, läs mer här: http://www.sydsvenskan.se/malmo/de-gar-till-historien/. Bilden nedan är från sista kurstillfället.

Gruppbild - sista kurstillfället
Första raden från vänster: Noori Saber, Taghreed Alwan, Nadia Hamad, Huda Abass, Nidal Kendakji, Rula Alwan, Zeina Doulani, Bayan Khaldy, Joakim Wirén Åkesson (koordinator). Andra raden från vänster: Intissar Nesajer, Mohamed Hamidi, Saud AL Sabaani, Mikdad Tahir Saber, Ghiyth Boukli, Bassem Mahmoud, Roger Johansson (kursledare) och Mohammed Abunada. Bild: Conny Pettersson.

malmo_1914_framsida

Positiva recensioner för Malmö 1914 i media

IMH:s bok "Malmö 1914 - en stad inför språnget till det moderna" får positiva recensioner i media. Se några exempel här:
Sydsvenskan
Skånska dagbladet
Helsingborgs dagblad
Litteratur Magazinet
Läs mer om boken på IMH:s hemsida här.
(Foto: Omslaget till boken Malmö 1914) 

Foto: Heléne LovelaceUrbanhistoriska seminariet
med Tove Lifvendahl i SR P1

Den 18:e mars sändes delar av urbanhistoriska seminariet med Tove Lifvendahl från den 24:e februari (med repris kl. 20:45) i SR P1. Det går att lyssna på fördraget i efterhand på nätet. Läs mer här. (Foto: Heléne Lovelace)

UrbanHistBlogg

Urbanhistoriska konferenser 2014

Under 2014 kommer urbanhistorisk forskning att synas i samband med flera internationella konferenser. Det gäller både konferenser som arrangeras av urbanhistoriska nätverk och konferenser som riktar sig till andra grupper av historiker, men där urban historia ofta har en stark position.

Läs om urbanhistoriska konferenser 2014 i Fredrik Björks blogg "Urban historia - en blogg om Malmö och andra städer" 

Irene_cover_x

“För några kvinnor tycks aldrig ha bott i Malmö” – Ny bok av Irene Andersson

Institutet för studier i Malmös historia ger nu ut en bok skriven av Irene Andersson, lektor i historia vid Malmö högskola. Boken handlar om hur kvinnor syns – och inte syns – i historieskrivningen om Malmö. Läs mer om (och ladda ner) boken i bloggen Urban historia.

malmo_1914_framsida

Malmö 1914

Ny bok. I maj 1914 öppnade Baltiska utställningen i Malmö, och framstegsoptimismen flödade. Alla fyra nationer med kust runt Östersjön – de var inte fler – satsade stort för att visa upp det bästa av kultur och teknik. Mitt under pågående utställning utbröt första världskriget, varvid två av de utställande nationerna låg i krig med varandra.

Malmö 1914 är en bok för dig som vill upptäcka livet i staden det dramatiska märkesåret 1914. Förutom uppseendeväckande händelser som Baltiska utställningen under sommarmånaderna och trekungamötet i december ger boken en bred bild av Malmö inför språnget till det moderna.

Malmö 1914 vänder sig till alla som vill få nya perspektiv på samhällsliv och händelser i en svensk storstad vid tiden för första världskrigets utbrott.

Läs mer här.

Läs en recension om boken i HD här: http://hd.se/kultur/boken/2014/03/06/nar-malmo-blev-modernt/ 

LO_Malmo_minnesskrift_2013-1

Ny bok om LO-sektionen i Malmös första 100 år

Ny bok. Malmö Fackliga Centralorganisation (FCO) bildades den 28 augusti 1913 för att förbättra situationen för Malmös arbetande befolkning.

Man slöt sig samman för att stå starkare och kunna kräva rätten till en trygg arbetsmiljö, 8-timmars arbetsdag och en lön som gick att leva på.

2013 fyller LO-sektionen i Malmö 100 år. Den här skriften handlar om den fackliga rörelsens framgångssaga i Malmö. En historia om övertygelse, kamp, konflikter – och glädje.

Läs mer och ladda ner boken här.

kulturarvmalmöb

Bidra till historieskrivningen om Malmö

Alla kan skriva artiklar i stadsbibliotekets uppslagsbok på nätet "Kulturarv Malmö – A-Ö". Ditt namn kommer med i historieskrivningen.

Skriv in en händelse i Historien

Kalender Malmös historia

Nyheter Malmös historia

Senast uppdaterad av Charlotte Orban