Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Open access med Springer Compact

Avtalet med Springer ger forskare vid Malmö högskola möjlighet att utan kostnad publicera sin forskning med omedelbar öppen tillgång i Springers tidskrifter.

Avtalet, som gäller från 2016 till 2018, är ett nationellt pilotavtal som syftar till att påskynda övergången till fritt tillgängliga forskningsresultat. Detta sker med en ny avtalsmodell som, precis som tidigare, innefattar kostnader för bibliotekets prenumerationer på förlagets elektroniska tidskrifter, men som också inbegriper kostnader för författaravgifter. Forskaren behöver inte betala för att göra artikeln fritt tillgänglig, eftersom denna kostnad täcks av bibliotekets avtal.

Hur gör du?

När din artikel blivit accepterad för publicering kommer du som corresponding author att få ett mail från Springer med en länk till deras plattform kallad MyPublication. Där anger du vilket lärosäte du tillhör och din e-postadress vid lärosätet.

På plattformen framgår att författaravgiften betalas av biblioteket. Biblioteket får sedan ett meddelande och intygar att forskaren tillhör det aktuella lärosätet.

Vill du läsa mer, se gärna följande instruktionssida från förlaget.

Du som forskare behåller din upphovsrätt och andras användande av materialet regleras genom en Creative Commons-licens (CC-BY).

Vilka publikationstyper och vilka tidskrifter gäller avtalet?

Avtalet omfattar författaravgifter för publikationstyperna Original Papers, Review Papers, Brief Communications och Continuous Education.

Avtalet omfattar samtliga Springers hybridtidskrifter, ca 1600 tidskrifter. En hybridtidskrift är en traditionell prenumerationsbaserad tidskrift där artiklar kan göras öppet tillgängliga genom att man betalar en författaravgift.

Här kan du ladda ner en lista över de tidskrifter som omfattas av avtalet.

Avtalet ger även "lästillgång" till ca 2100 av Springers tidskrifter. Läs mer om avtalet här.

Senast uppdaterad av Jenny Widmark