Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

ABC på biblioteket

A | B | D | F | G | H | I | K | L | M | O | R | S | T | U 

A

Adressändring
När du flyttar, byter telefonnummer eller e-post är det viktigt att du anmäler dina nya uppgifter inte bara till högskolan utan även till biblioteket. Du kan uppdatera adressen själv under "Mina lån". Logga in med namn och lånekortsnummer. När du loggat in går du in på "Ändra uppgifter".

------------------------------

B

Biblioteket Hälsa och samhälle
Inom Malmö högskola finns tre bibliotek. På Biblioteket Hälsa och samhälle finner du främst litteratur inom omvårdnad, medicin och samhällsvetenskap.
Öppettider, adress etc.

Bibliotekskatalogen
Se Libsearch

------------------------------

D

Datorer
På samtliga av våra bibliotek finns datorer där du kan skriva, söka information, maila m.m. Datorerna är inte bokningsbara utan principen "först till kvarn" gäller. För att använda högskolans datorer krävs att du har en datoridentitet.
Du kan låsa datorn för att ta en paus, men efter en timmes inaktivitet loggas du automatisk ut från datorn och dokument som du inte sparat försvinner. 
Datorer på biblioteken

Datoridentitet
För att kunna använda högskolans datorer krävs att du har en inloggning/datoridentitet. Denna hämtar du själv på webben, idservice.mah.se
Datoridentiteten ger dig tillgång till högskolans nätverk och en hemkatalog på en server där du kan spara dina dokument.
 
Är du inte student eller personal på högskolan kan du får ett besökskonto för att kunna använda datorerna och skrivarna. Vänd dig till Helpdesk för att skapa en tillfällig inloggning!

Dyslexi/ funktionsnedsättning
För studenter med läs- eller skrivsvårigheter finns flera olika typer av stöd. Läs mer om stödprogram och hur du lånar och läser talböcker
Läs mer om högskolans stöd för dig som är student med funktionsnedsättning.

------------------------------

F

Fjärrlån
Att fjärrlåna betyder att man lånar in en bok eller beställer en kopia av en artikel, som inte finns på högskolan, från ett annat bibliotek. För att få beställa fjärrlån krävs att du är student eller personal på högskolan.
Mer information om fjärrlån och webbformulär för beställning hittar du här

Fråga biblioteket
Behöver du hjälp med att söka information men inte har möjlighet att besöka biblioteket? Då kan du ställa dina frågor till oss via chatt eller e-post istället.
Ställ din fråga här

------------------------------

G
 

Grupprum
På Orkanenbiblioteket kan du som student boka grupprum. Rummen kan bokas max 2h/dag och går att boka en vecka i förväg. Tänk också på att boknigen måste bekräftas en kvart före till en kvart efter din bokade tid. Rummen är avsedda för minst 2 personer. 

schema.mah.se

------------------------------

H

Helpdesk
För dig som studerar vid Malmö högskola, och behöver hjälp med högskolans datorer och datornät, t.ex. datoridentitet, stöd och hjälp vid inloggning, hjälp vid utskrifter, kopiering och scanning m.m.
Helpdesk hittar du i Orkanenbiblioteket och på plan 1 på Hälsa och samhälle.

Öppettider

------------------------------

I

Inloggning/hemkatalog
Se Datoridentitet

------------------------------

K

Kopiering
Se Utskrifter/kopiering

Kursböcker
Kurslitteratur och andra böcker som du kan låna på Malmö högskolas bibliotek hittar du iLibsearch.
Fler tips på hur du får tag på dina böcker hittar du här.

------------------------------

L

Libsearch
I Libsearch söker du samtidigt i nästan allt som finns i bibliotekets databaser: böcker, e-böcker, artiklar och uppsatser. Här kan du också reservera böcker. 
www.mah.se/bibliotek 

Låna om
Om ingen annan låntagare har reserverat boken du lånat kan du förnya via Mina lån, kolla så att boken verkligen blir förnyad och får ett nytt återlämningsdatum.

Lånekort
För att låna böcker på högskolans bibliotek måste du ha ett lånekort. Detta kan du skaffa på något av våra bibliotek. Har du ett multikort kan du registrera det på biblioteket för att använda som lånekort.
Mer om vilka regler som gäller för att låna hos oss hittar du här

------------------------------

M

Medieverkstaden
I Medieverkstaden är både lärare och studenter välkomna att ställa sina frågor om digitala former för lärande och undervisning. Hit kan man komma med frågor och funderingar kring flippade klassrum, digitala examinationer, inspelat kursmaterial m.m. för att få tips och råd och ta del av andras erfarenheter. Utgångspunkten är pedagogisk och verkstaden bemannas gemensamt av AKL, biblioteket och IT-service.
Läs mer om Medieverkstadens verksamhet och se öppettider

MUEP
MUEP (Malmö University Electronic Publishing) är högskolans databas för examensarbeten och forskarpublicering. Här hittar du tidigare studenters examensarbeten i fulltext och här lägger du själv in ditt examensarbete när det är färdigskrivet.
www.mah.se/muep

Multikort
För att skriva ut och kopiera behövs ett multikort. Multikortet kan också användas som lånekort.
Här kan du läsa mer om multikort och om var du går för att skaffa ett.

------------------------------

O

Odontologiska biblioteket
Odontologiska biblioteket ligger på Tandvårdshögskolan. Biblioteket vänder sig främst till tandläkar- tandhygienist- och tandteknikerstuderande samt till forskare och personal på Odontologiska fakulteten.
Öppettider, adress etc.

Orkanenbiblioteket
Orkanenbiblioteket är det största av Malmö högskolas tre bibliotek. Här finns framförallt litteratur inom samhällsvetenskap, pedagogik, teknik, naturvetenskap, konst, kultur och kommunikation.
Öppettider, adress etc. 

------------------------------

R

Reservera böcker
Det är gratis att låna och reservera böcker som finns på högskolans tre bibliotek. Sök upp och reservera i Libsearch på bibliotekets startsida. Det går inte att reservera om det finns ett tillgängligt exemplar. Läs mer om hur du reserverar. 

------------------------------

S

Stilla rummet
I Orkanenbiblioteket finns ett Stilla rum. Rummet är öppet för personer från alla trosriktningar och där kan man titta in för att be, meditera eller bara dra sig tillbaka en stund.

------------------------------

T

Talböcker
Du som har läs-eller skrivnedsättning har rätt att låna talböcker. Besök oss på vår drop-in eller boka en tid för genomgång Kontakta oss om talböcker.

Trådlöst nätverk

Läs om hur du ansluter till det trådlösa nätet i högskolans lokaler

------------------------------

U

Utskrifter/kopiering
För att kunna skriva ut och kopiera behöver du ett multikort. Du laddar själv ditt konto med pengar via PayEx.

Du kan enkelt göra utskrifter från surfplattor och smartphones med hjälp av tjänsten Everyoneprint.

Läs mer om utskrifter och kopiering

------------------------------

Senast uppdaterad av Maria Brandström